Inlägg 10 USA 2013

Åskregnet har följt oss hela tiden när vi lämnade Tallahassee för Cape Canaveral. Väl framme var det mestadels uppehåll och vi kunde ta del av parken. Vi fick stressa lite då vi var där först vid klockan 13-14, kanonhungriga. Hur som helst kunde vi ta del av det som vi kände att vi måste hinna med. Vi åkte bussen ut på platsen där Apollouppdragen sköts upp (där raketerna lämnade marken för rymdfärden). Historisk mark igen alltså. Vi fick dessutom se Cape Canaveral-kontrollen, där de såg till att allt klaffade i uppskjutningarna innan kontrollen lämnades över till Houston. Det hela var mycket proffsigt gjort och rekommenderas. Lägg dock en heldag här och häng på låset när de öppnar. Man kan tro att NASA håller på att koppla ner sin verksamhet med tanke på USAs ekonomiska situation. Så är det inte, man håller dock på att öppna upp för mer företag som man då hjälper skjuta upp sina raketer och genomföra sina uppdrag. Det fanns en attraktion som öppnades bara några dagar tidigare, den handlade om Skyttelfärjorna. Dessa har tagits ur bruk 2011 och användes alltså i 30år. En riktigt bra hyllning det allt det hårda arbete som genomförts i planeringen, tillverkningen och användningen av dem.

Vi lämnade Cape Canaveral för att ta oss så långt som möjligt söderut för att kunna ta del av Everglades. Vi hamnade i Palm Beach Lakes. Idag tisdag gick vi upp 6 och efter frukost (med äggröra! Det har vi inte fått så ofta denna resa.) for vi mot Everglades. Vår GPS samarbetade inte och i vår förvirring lyckades vi missa högersvängen vilket innebar att vi blev tvungna att åka halvvägs till Key west. Vi vände och lyckades ta oss till Everglads. Där var vi relativt ensamma och vi kunde ta del av det vi ville utan att störa oss på att folk var ivägen. Vi tittade bara på två korta vandringar innan vi for neråt den sydligaste, där krokodilerna ska finnas. På de två första korta vandringarna såg vi alligator och en större sköldpadda. Vi kunde även vandra i en ordentlig djungellik miljö. Mycket vackert och häftigt, svetten rann ikapp med frustrationen över myggor och bitande bromsar. Fåglarna kunde vi inte se.

Vi for söderut och här var det lite fågel. Gamar och fiskgjusar mestadels. Vi hoppade på en båttur i kanalen för att se krokodiler och mangroveträsket. Mangroven var otrolig och man förstår hur betydelsefull den är för livet och för att rena vatten. Krokodilerna lyckades vi inte se. Vi blev dock rekommenderade att gå en bit bakom, ut mot havet för att se Sirendjur (sjöko). Där såg vi både alligator och, äntligen, Amerikansk krokodil (Spetskrokodil). Här flög också flera fiskgjusar och lite olika hägrar eller pelikanfåglar men också vitkronad duva och praktfregattfågel! På väg mot bilen dök Sirendjuret upp mitt i marinan! Lamantin ska visst vara den art vi såg. Nöjda for vi hemåt. Påväg ut stötte vi på fiskgjuse i färd med att äta fisk. Vi lyckades komma bara några meter från den och fick riktigt bra bilder i bagaget. Imorgon far vi hemåt och vi får se hur det går med åskvädret.

Vår resa denna gång kan summeras med:

Fem stater blev det och 987 bilder men då har jag inte tagit bort dåliga bilder ännu.
”Hela resan var resans höjdpunkt.” – Dan.

Jag får hålla med. Det är svårt att peta ur några russin ur den här kakan. Det var så mycket olika saker vi fick uppleva och se.
Konferensen ISTE2013 var riktigt bra och vår presentation gick bra. Jag har fått ett par epost om möjliga publikationer (det brukar man kanske få?).

Johnson Space Center i Houston var magnifikt. Texas kuststräcka bort till Louisiana var udda landskap med alligatorer lite varstans. New Orleans har ni säkert hört om eller sett på film. Staten Mississippi åkte vi bara igenom och kan inte riktigt säga hur den skiljer sig från Louisianas natur. Den och Alabama åkte vi motorväg och aningens inåt i landet. Då får man inte riktigt uppleva hur det är. Florida är Florida men här mötte vi det massiva åskregnoväder som härjar på hela USAs östkust. Vi lyckades undvika det mesta regnet när vi var på Cape Canaveral och Kennedy Space Center. Det centret var också en upplevelse helt olik Johnson Space Center. Mycket bra, man behöver dock åka dit så att man är där direkt när de öppnar. Vi fick stressa igenom en del. Vi avslutade med Everglades.

Louisiana får jag nog säga är lite favorit för mig. Se här.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s