What´s up? Licentiat och Skolforum

HT2013 flyter på i rasande fart. Jag har börjat mina fyra år som licentiat (50% lic.). Det handlar om naturvetenskapens didaktik och mot vad autentiska uppgifter kan göra för lärandet och hur lärares uppfattning av naturvetenskap och naturvetenskaplig allmänbildning förändras när de skapar autentiska uppgifter med hjälp av IKT.

Vårt följeforskningsprojekt: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5654457

Kollegan Dan Frendin om exempel i Naturkunskap 1b och autentiska arbetsområden i praktiken: http://dfrendin.com/2013/06/08/naturkunskap-1b-autenticitet/

Mer läsning hos Edutopia om autenticitet: http://www.edutopia.org/stw-assessment

samt http://www.edutopia.org/blog/bringing-authenticity-to-the-classroom-andrew-miller

I veckan har delar av ämneslaget Naturkunskap vid Stagneliusskolan presenterat vid Skolforum. Projektet Den digitala Naturkunskapen redovisades igen. Tidigare har vi redovisat via websändning här: http://www.avmkl.se/genomforda-aktiviteter/292-den-digitala-naturkunskapen-slutredovisning

Den digitala naturkunskapen finns även som blogg här: http://dendigitalanaturkunskapen.blogspot.se/

På Skolforum presenterade vi också vad vi har gjort i projektet Socioscientific Issues (ungefär naturvetenskapliga etiska dilemman). Det handlar om att Mats Lindahl från Linnéuniversitetet utbildade oss i SSI och att vi nu har applicerat denna undervisningsmetod. Förra årets elever har det forskats på och vi kan se att elevernas lärande blir bättre, mer engagerat. Jag som lärare har också förändrat min undervisning ganska radikalt. Till exempel använder jag inte lärobok längre, öppna lärresurser fungerar ypperligt. Prov som examination är borta för min del. Eleverna får skriva loggbok och jag kommenterar deras texter (formativt). Mer om SSI i ett senare blogginlägg.

Skolforum upplevde jag i år hade engagerat mestadels grundskolan. Jag hittade inte så många presentationer riktat mot gymnasiet och gymnasielärarna verkar inte ha besökt i så stor utsträckning. Det var intressant och jag är nöjd med besöket i dagarna tre. Vi hade fina presentationer och intresserade lyssnare som var med och diskuterade efteråt. Kul!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s